Home / Връзки / Това едно нещо е от съществено значение за успеха на брака ви

Това едно нещо е от съществено значение за успеха на брака ви

Това едно нещо е от съществено значение за успеха на брака ви

Концепцията за емпатия може да бъде обяснена по няколко начина. Това е нашата способност да взимаме опита на друг и да го усещаме в нашия собствен мозък и тяло. Това е практиката да се разбере състоянието на друго лице от тяхната гледна точка. Вие по същество се слагате на своето място и усещате какво чувстват.

Емпатията е необходим компонент на всяко положително отношение, особено на брака. Когато двойките могат да си съчувстват помежду си, те са приспособени един към друг, по-малко отбранителни и по-способни да останат спокойни по време на конфликт.

 Всъщност една от основните задачи на брачната терапия е създаването на съпричастност между партньорите. 

Има четири невробиологични процеси, свързани с практикуването на емпатия. Разбирането на тези процеси може да ви помогне да развиете собствени емпатични отговори на вашите близки. Така че, нека ги прегледаме по едно и също време.

резонанс: Този първи процес, резонанс означава чувство в собственото тяло, което изпитва някой друг. Тази способност отчасти се обяснява с наличието на "огледални неврони" в човешкия мозък. Огледалните неврони са в частите на нашия мозък, които реагират на емоциите, изразени от другите, и след това възпроизвеждат същите емоции в себе си. Тези неврони могат да ни помогнат да обясним как и защо "четем" съзнанието на другите хора и да разберем какво чувстват или защо ние се скитаме, когато друг човек е ранен. Ако наблюдаваме действие и изпълняваме това действие, можем да активираме едни и същи части на мозъка както в "извършителя", така и в "зрителя" - до един неврон - тогава има смисъл, че този процес също предизвиква същите чувства в тези двама души.

 

Когнитивна емпатия: Този следващ процес се отнася до поставянето в обувките на някой друг. Това означава да се обмисли как се чувства другият човек и какво мислят те. Това е способността да се вземе перспективата на някой друг и да се разбере ефектът, който тяхната гледна точка оказва върху емоциите им.

Саморегулация: Това е способността да регулираме емоциите си, така че да не изживяваме собственото си лично безпокойство при разкриването на неприятностите на някой друг.

 Например, когато чуете за някаква скръб или страдание, вие не я вземате и не се притеснявайте. Това разбиране за чувствата на някого не означава, че имате собствената си лоша реакция към тези чувства.

1

Здравословни граници: Това ни помага да разберем разликата между себе си и другите и е от съществено значение за понятието "диференциация". Диференциацията е нашата лична автономност и способност да отделим мисълта от чувството. Колкото по-добре диференцирани хора са, толкова по-устойчиви ще бъдат и по-гъвкави и поддържащи връзките им. Диференцираните индивиди развиват по-здрави взаимоотношения и се справят по-добре със стреса, отколкото тези, които са твърде зависими или изолирани.    

Тези четири неврологични процеси работят синергично във вас, за да създадете истинска съпричастност. Когато партньорите изразяват по-уязвими емоции (например "боли"), за разлика от вторичните реактивни емоции (например "гняв"), те предизвикват емпатия между тях. Също така помага на партньорите да разбират взаимното преживяване на семейството си. Това предизвиква емпатия около неудовлетворени нужди и причини, поради които настоящите ситуации предизвикват силни реакции. Двойките трябва да имат любопитство един към друг в това отношение, тъй като любопитството също улеснява съпричастността между тях.

 

Култивирането на съпричастност между партньорите е съществена съставка, необходима за промяната, която може да настъпи между застрашената двойка. Ако емпатията ви липсва, има техники, които да ви помогнат да я развиете. Един от методите е техниката "говорител-слушател", където партньорите се превръщат като "говорител" в продължение на три минути безпрепятствено говорене, а след това "слушателят" само обобщава какво се чува. Ролевите игри, като се превръщат в "взаимно", също могат да увеличат съпричастността. Съпрузите могат да си разменят помежду си това, което си мислят, че биха могли да се почувстват, ако изпитват точната ситуация, която съпругът им преживява. Въпреки че в началото може да изглежда неестествено или неудобно, емпатичните реакции стават по-спонтанни за двойките, които практикуват тези техники.

Емпатията не може да бъде преподавана директно.

  Това е нещо, което изпитвате, а не нещо, което вие правя. Можете обаче да създадете среда в отношенията си, която да подпомогне развитието на съпричастност. Това включва насърчаване на емпатичните поведения и процеси, разгледани по-горе, самосъзнание, несъзнателни нагласи, положително отношение към другите, добри умения за слушане и самочувствие. Чрез развиване на плодородна земя за развитие на съпричастност, ще дадете на вашите взаимоотношения шанс да се развиват и укрепват.   

1

About

Check Also

Какво правиш, когато казва, че не иска връзка?

Руби пита: "За няколко месеца се срещам с човек и нещата вървят добре. Говорим с …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

69 + = 71