Home / Връзки / Какво означават, когато се отнасят до техния смисъл?

Какво означават, когато се отнасят до техния смисъл?

Какво означават, когато се отнасят до техния смисъл?

Съкращението "СО" се отнася до значителен друг, който може да означава съпруг / съпруга, партньор в живота или някой в ​​дългосрочна, ангажираност. В някои кръгове, особено тези, които обсъждат пансексуалността или откритите взаимоотношения, може да се натъкнете на съкращението OSO, което се отнася до "други значими други". Друг използван термин е SSO за "второстепенен значителен друг", използван в партньорства, където има първични и вторични връзки.

Съответните съкращения включват DH за любим съпруг, DS за скъп син и ДД за любима дъщеря.

История на ИО и значителни други

Терминът значителен друг е използван за пръв път през 1953 г. от психиатър Хари Стак Съливан в книгата си "Междуличностната теория на психиатрията".

Съкратеният термин SO идва от онлайн чат стаи в началото на 90-те години. Хората трябваше да съкращават дълги думи, когато пишат съобщения, за да намалят времето си онлайн. По това време повечето връзки с интернет са били осъществени чрез окабеляване, а времето, изразходвано и обема на споделената информация, е бил ограничен и / или платен от парчето.

Значителни други в социални и бизнес приложения

В много социални или бизнес ситуации значимият друг термин се отнася до човек, който предлага помощ на друго лице като приятел, член на семейството, партньор или съпруг. ТО не се отнася до пола или специфични романтични заплитания и не уточнява естеството на връзката.

Например, много болници сега използват значителна друга в своите документи, за да се отнасят до лице, което може да предложи подкрепа по време на тестване, лечение или заболяване. Много компании ще използват значителни други по покани или съобщения, за да споделят, че хората, присъстващи на събитието, могат да донесат едно.

В света за запознанства, значима друга се отнася до партньор, приятелка, приятел, съпруг или някой, с когото споделяте интимна, романтична връзка. Тъй като терминът не предполага пол, сексуалност или статус на взаимоотношения, много двойки са приели фразата през 80-те и 90-те години, за да избегнат обида или объркване.

Например, ако сте разговаряли онлайн или сте писали с приятел за предстоящата сватба и искате да знаете дали бихте могли да донесете някого с вас. Много хора биха попитали: "Мога ли да донесат значителни други?" и след това разговорът ще продължи. Като казват значими други, човекът, който пита, не казва приятелка, когато наистина означава "um ... приятел" или любовник, когато наистина искат да кажат приятели с предимства. Никой не получава лоша идея, когато кажеш друго значимо и чувствата на никого не се наранят.

Синоними за значимите други включват по-добра половинка, гражданско обединение, приятел, приятелка, домашно партньорство, любовник, партньор, партньор, съпруг, еквивалент на съпруг

1

Научни употреби на термина Значително друго

От психологическа гледна точка значима друга се отнася до човек, който има голямо значение за друг и оказва положително или отрицателно влияние върху благополучието си. В социологията, значима друга се отнася вместо това към човек, който засяга чувството за себе си по един важен начин.

В социалната психология значителна друга се отнася до човек, който помага на детето да се социализира и се грижи за него по време на формиращите си години, като родител, бабичка или инструктор.

Примери

 • "Срещнах се с мен, когато още бяхме в колежа."

 • "Дъг? О, той е моят СО".

 • "Можете да донесете значителен друг (SO) с вас в чакалнята".

 • - Преди да вземете такова голямо решение, говорете с вашите значими други. "

Значителни други в популярната култура

 • 2012 филм "Значителни други"

 • 2012 книга "Запознаване с живота на армията: Наръчник за съпрузи и значими други, които влизат в армията" от Алисън Мейвс

 • 2006 книгата "Значителни други" от Сандра Кит

 • 2005 книга "Значително друго: Езда на стогодишнината Тур дьо Франс с Ланс Армстронг" от Мат Рендъл

 • 2004 ТВ сериали "Значителни други"

 • 2002 книга "Сапуни Bubbles! Футболен грунд за майки, съпруги и други значими" от Helma Clark

 • 1999 албум "Significant Other" от Limp Bizkit

 • 1994 филмът "Когато един човек обича жена", с участието на Мег Райън и Анди Гарсия, има работно заглавие "Значително друго".

 • 1993 книга "Значителни други: творчество и интимно партньорство", редактирана от Уитни Чадуик и Изабел де Курвинтрон

 • 1987 книгата "Значителните други" на Армистуд Маупин

 • 1963 книга "Значителни други" от Крейг Станфорд

 • Група: Значителните други

Значителни други котировки

Хоакин Феникс
"Значимият ми друг е точно сега, което се случва, когато страдате от множество нарушения на личността и самоувереност."

Джордж Уайнбърг
"Никой не иска да чувства, че е там заради биологичния часовник на жената си, или защото запълва работа, отваряща се за съпруг или значима друга".

Никълъс Спаркс
"Романтиката мисли за вашето значително друго, когато трябва да мислите за нещо друго."

Николас Каньон
"Мисля, че едно от най-важните неща в една връзка е грижата за вашето значимо друго през добри и лоши времена."

Оливия Уайлд
- Добър лакмус тест е, че трябва да се чувстваш добре, когато присъстваш на вашето съществено друго, когато излизаш с приятеля си.

1

About

Check Also

Защо хилядолетите чакат да се оженят по-дълго

Миленионите се женят с по-малка честота и чакат по-дълго да ходят надолу по пътеката. Докато …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

+ 71 = 77