Home / Връзки / Какъв изтъкнат изследовател на брака иска да знаете

Какъв изтъкнат изследовател на брака иска да знаете

Какъв изтъкнат изследовател на брака иска да знаете

В книгата Седемте принципа за работа в брак, клиничния психолог Джон Готман заедно с писателя Nan Silver, анализират седем принципа на успешна връзка. Това се основава главно на работата на обширните брачни изследвания на Готман. Принципите описват основите на успешен брак. Изследванията му са проведени с помощта на стотици двойки, както нови, така и отдавна установени.

Това е изследователят, който може да предвиди кои двойки ще се разведат с 94% точност! Така че, тези идеи определено си заслужава да бъдат проучени.  

Вие следвате тези седем принципа за постигане на брачно блаженство?

"Подобрете любовните ви карти."

Мисленето на Готмън тук е, че разбирате какво прави партньора ви кърлежи. Освен че познават любимите си неща, вие знаете какво ги прави тъжни или разочаровани. Това означава, че можете да избегнете конфликти и да се съсредоточите върху взаимноизгодни дейности. Също така ще насърчавате щастието на партньора си като цяло.

"Подхранете своята привързаност и възхищение."

Важно е, че не само се възхищавате и оценявате партньора си, но го показвате чрез положителни взаимоотношения и увереност. Отделете време да разговаряте с партньора си за деня си, като предлагате истинска похвала за постиженията и съчувствието за неуспехите. От жизненоважно значение е да отделите време, за да слушате, да бъдете искрени и да помните, че малко насърчение води дълъг път до изясняване на техния ден.

- Обърнете се един към друг, вместо да се отдалечите.

Освен че насърчавате партньора си и показвате привързаност, важно е да изградите отношения на взаимна близост. Бъдете търпеливи и практикувайте всекидневната интимност. Като се свържете с партньора си и прекарате известно време заедно дори в натоварени дни, ще изградите по-силна връзка като цяло.

1

- Нека вашият партньор да ви влияе.

Разбира се, даването на възможност на всеки да има пълен контрол над вас не е в основата на здрави отношения. И все пак взаимодействието помежду си по сходен начин може да доведе до нови преживявания и да укрепи връзките с течение на времето. Важно е да работите като екип и да разгледате източника на всеки конфликт. Направете крачка назад от аргументите и погледнете ситуацията обективно. Защо вашият партньор е разстроен, има ли някаква истина за това, което те казват? Понякога може да се наложи да дадете малко, за да получите малко, а компромис често може да бъде щастлив извод за трудна среща.

- Разрешете вашите разрешими проблеми.

По-лесно е да направите брак последно, ако имате по-малко проблеми в отношенията ви като цяло, така че погледнете към решаването на проблеми, които могат да бъдат решени. Gottman предлага пет стъпки за справяне с проблемите, които могат да бъдат разрешени: Подхождайте леко към темата без критика. След това премахнете напрежението, като се съсредоточите върху честността и желанието да накарате нещата да работят. Осъзнайте, че е добре да се почувствате страстни и да си починете известно време, за да се охладите, ако е необходимо. След това постигнете компромис, като установите какво може и не може да бъде договорено, да се ориентирате към щастлива средна земя. И накрая, практикувайте толерантност и осъзнавайте, че никой не е безупречен.

В крайна сметка, нашите различия ни правят интересни.

"Преодоляване на глупости."

Готман подчертава необходимостта от общуване по повтарящи се въпроси. Може би се чувствате така, сякаш си липсвал от страна на живота поради връзката си. Може би сте пропуснали да виждате приятели или искате да поемете рискове в кариерата си, но партньорът ви не изглежда да разбира. Бъдете честни с партньора си за мотивацията си и той или тя е по-вероятно да види вашата страна на нещата. Никой не е читател на ума, затова съобщете корена на вашите желания и може би сте приятно изненадани.

"Създаване на споделено значение."

Всекидневието често може да се окаже на върха на хората. Лесно е да се вмъкнете в рутина, където връзката просто се превръща в практичен шаблон, върху който е изграден животът. Отделете време да говорите за споделените си цели, ценности и общи мисли за живота.

Помнете какво ви привлече един на друг на първо място, като споделени интереси или философии. Имайте предвид това, когато времето стане трудно. Романтичните ритуали като ежеседмичните нощни дни могат да бъдат чудесен начин да се свържете отново и да се отпуснете от натиска на професионалния и семейния живот.

Принципите на Готман се основават на изследвания с нови и отдавна установени двойки. По принцип те подчертават необходимостта да комуникират и да останат честни и любезни във вашите взаимодействия. По този начин ще дадете на вашите взаимоотношения най-добрия шанс за успех за цял живот.

Вие също може да искате да прочетете: Четирите предсказатели на развода

Покупка от Amazon: Седемте принципа за работа в брака: практическо ръководство от най-важната връзка на страната (2015 г.) от Джон Готман, д-р и Нан Силвър

1

About

Check Also

Какво правиш, когато казва, че не иска връзка?

Руби пита: "За няколко месеца се срещам с човек и нещата вървят добре. Говорим с …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

57 − = 47