Home / Venskab / Fik lav selvværd? Her er hvordan det kan skade dine venskaber

Fik lav selvværd? Her er hvordan det kan skade dine venskaber

Fik lav selvværd? Her er hvordan det kan skade dine venskaber

Ideelt set kender du og din ven i et venskab både din værdi og vil behandle hinanden med respekt. Hvis du har selvværdsproblemer, vil dit venskab være ubalanceret. Lavt selvværd kan få dig til at vælge den forkerte type venner, undgå konfrontation eller endda handle med nye venner.

For at få en bedre ide om, hvordan manglende selvværd kan påvirke venskab, er det en god ide at definere præcis, hvilket selvværd er.

I samfundet kan diskussioner om selvværd være meget forvirrende. Nogle ser ned på andre, der taler om selvværd og kritiserer det op til "whining" om deres liv. Andre mener, at fattigt selvværd kommer fra normal barndomsdisciplin og bliver fortalt "nej".

Manglende selvværd og relationer

Selvværd og manglen på det er lidt mere kompliceret end det. For vores formål er den definition, som Dictionary.com giver, den mest nyttige: en realistisk respekt for eller et godt indtryk af sig selv; selvrespekt."

Realistisk er det operative ord her. For lidt, og du lider af lavt selvværd og for meget, og du har sikkert fået nogle ego problemer.

Selvom selvværdsproblemer kan stamme fra en række steder (alt fra virkningerne af et dårligt romantisk forhold, en overbærende chef eller voldelige forældre), fungerer det typisk med dig over tid for at få dig til at tro, at du ikke fortjener godt ting eller mennesker i dit liv.

Tegn på lavt selvværd i venskaber

Har du mistanke om, at dit selvværd har brug for et løft? Her er nogle indikatorer på lavt selvværd, der specifikt er relateret til venskab.

 • Vælge venner, der sætter dig ned, drage fordel af dig, eller få dig til at føle dig dårlig om dine præstationer.
 • Undskylder ofte som en måde at forklare dig selv på. ("Jeg beklager, jeg kan altid bestille vand til frokost." "Jeg beklager, jeg vil gerne tage min egen bil til koncerten.")
  • En tro på, at du ikke fortjener gode venner eller altid har dårlige venner i dit liv.
  • En manglende evne til at tage komplimenter fra mennesker.
  • Svært at se folk i øjet, når de taler til dem.
  • Forudsat at alt sagt i en samtale er et angreb på dig.
  • Giver op på venskab generelt, eller mister entusiasme om at få nye venner.
  • En negativ holdning til livet eller konstant negative udsagn til mennesker. ("Der er ikke nogen gode mennesker tilbage i verden." "Hvis du laver venner, vil de kun skade dine følelser.")
  • Clingy opførsel, når man møder en ny ven eller manglende evne til at være alene.

  Hvis dette dig? Den gode nyhed er, at du kan ændre dit selvværd og forbedre dine relationer. Det kræver beslutsomhed og evne til at se på dig selv objektivt. Det vil heller ikke være let, så gå langsomt og vær tålmodig med dig selv.

  Clingy Behavior

  Lavt selvværd kan også påvirke, hvordan du interagerer med mennesker. Hvert venskab har en naturlig rytme til, hvor hurtigt det skrider frem. Nogle mennesker klikker øjeblikkeligt, mens det med andre venskaber tager lidt tid.

  1

  Hvis dit selvværd er lavt, kan du skynde pacing af et venskab og skræmme din nye pal væk. Et andet tegn på clinginess er panik ved tanken om at være alene, selv for en kort tid eller et afslag på at få nye venner.

  Vanskeligheder at få nye venner

  Selvværd kan gøre det meget svært for dig at skabe nye relationer. Hvis du ikke tror at du er værdig til gode venner, kan du slå ned tilbud fra nye mennesker til fester eller endda bare for at møde for kaffe. Du kan antage, at når nogen bliver ved at kende dig, vil de alligevel ikke lide dig. Som følge heraf stopper du med at prøve.

  Dette er en ond cirkel, der føder på sig selv. Det bedste er at stoppe med at lytte til den indre stemme, der fortæller dig, at ingen vil være din ven. 

  Lavt selvværd og giftige venskaber

  Vær forsigtig med de slags venskaber du danner. Du har muligvis omgivet dig selv med folk, der ikke er gode for dig, fordi det er det, der tidligere har følt dig "behageligt". Hvis du tror dybt ned, at du ikke fortjener gode venner, kan du være med folk, der forkæler dig eller behandler dig dårligt.

  Det første du skal gøre er at stoppe og objektivt se på dine venskaber. Gør dine venner dig til at føle dig dårlig? Nogle af de ting, som giftige venner gør, er:

  • Handle på en mishandlingsmæssig måde De sætter dig ned eller kalder dig navne.
  • Kritikere dig konstant.
  • Gør alt om dem. Du har ikke lov til at stemme en mening om, hvad du skal gøre, eller hvor du skal hen. Når du prøver at få dem til at lytte til et problem af din, hæver de dig.
  • Ring kun til dig, når de har brug for noget. Når du har brug for noget, er de ikke rundt.

  For at bekæmpe dette, prøv at distancere dig selv fra disse mennesker og søge andre i stedet. Isoler ikke dig selv. Det vil tage et stykke tid, men på kort tid vil du se, at der er omkring positive mennesker vil ændre dine udsigter og løfte dit selvværd.

  At opbygge selvværd tager tid, og du kan måske finde ud af, at du glider tilbage i negativ adfærd fra tid til anden. Lad ikke disse afskrække dig fra at hele tiden opbygge dit selvværd. Du fortjener gode venner. Lær at finde dem, og vær en, og dit selvværd vil gavne.

  1

  About

  Check Also

  Idéer om hvordan man slår venskabsdagen – dine venner vil takke dig!

  Venskabsdagen er den første søndag i august og hjælper os med at huske de positive …

  Leave a Reply

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  4 + 2 =