Home / сексуалност / Страдащи от забавен оргазъм?

Страдащи от забавен оргазъм?

Страдащи от забавен оргазъм?

Забавеният оргазъм се отнася до преживяването на невъзможност за достигане на оргазъм след адекватна сексуална стимулация в рамките на време, което е приятно или приятно за вас. Някои хора ще изпитат забавени оргазми от време на време в определени моменти от живота си, докато други я преживяват по-последователно във времето.

Забавеният оргазъм не е същият като невъзможността за оргазъм; това означава, че това се случва, но това отнема "прекалено дълго". Затова, тъй като няма "нормален" период от време, за да има оргазъм, няма определение колко дълго е твърде дълго.

Един от начините да мислите за забавен оргазъм е, че това е проблем, ако го изпитате като проблем.

В сравнение с други клинично дефинирани сексуални дисфункции, забавените оргазми не са много добре разбрани или проучени. Терминът забавен оргазъм не се появява в DSM, където се каталогизират сексуалните разстройства за клиницистите, но описание на опита може да се намери в диагнозите DSM-5 за мъжки оргазъм и женско оргазъм, дефинирани и в двата случая като: "Отбелязано забавяне, белязана честота или липса на оргазъм."

През 2004 г. група изследователи и клиницисти предложиха ревизирани дефиниции за сексуални дисфункции на жените, включително следната дефиниция за женското оргазъмлно разстройство: "Въпреки самооценката на висока сексуална възбуда / възбуда, има или липса на оргазъм, значително намалена интензивност оргазмични усещания или забележимо забавяне на оргазма от всякакъв вид стимулация. "

Забавен оргазъм при мъже и жени

Въпреки че опитът от забавен оргазъм може да се окаже подобен при мъжете и жените, медицинската и клиничната литература ги третира по различен начин. Една от причините за това е, че е по-честа за жените да имат забавени (или отсъстващи) оргазми поради липса на стимулация, причина, която почти никога не се приписва на мъжете.

Друга разлика в описанията на забавени оргазми между мъже и жени се отнася до еякулацията. При мъжете терминът забавен оргазъм и забавена еякулация често се използват взаимозаменяемо, въпреки че оргазмът и еякулацията при мъжете са отделни събития и DSM различава опита на еякулацията с оргазъм от еякулацията без оргазъм. Тъй като женската еякулация не е нито общоприета, нито добре документирана в медицинската литература, тя не се споменава в контекста на забавен оргазъм за жените.

Причини за забавен оргазъм

Забавеният оргазъм може да бъде причинен от физически или психически състояния и може да бъде причинен от някои видове лечение. Причините за забавен оргазъм могат да включват:

  • Недостатъчна възбуда, която може да се дължи на недостатъчна физическа стимулация, липса на умствена стимулация или на комбинация от двете.
  • Медикаменти, особено SSRI, използвани за лечение на депресия. Изследване на над 1600 мъже е установено, че приемането на SSRI е свързано с 10-кратно повишаване на риска от забавена еякулация.
  • Медицински състояния, които оказват влияние върху производството на хормони в тялото, включително хипогонадизъм и хипотиреоидизъм.
  • Уврежданията, включително увреждане на гръбначния стълб, множествена склероза и епилепсия, също са свързани с забавен оргазъм.
  • Факторите на взаимоотношенията могат да причинят забавен оргазъм, включително очаквания от партньор и партньор, който има затруднения с оргазма.
  • Други психологически фактори, включително външни стресови фактори и неспособност да се съсредоточите върху сексуални мисли или чувства, могат да доведат до забавени оргазми.

Лечение на забавени оргазми

Лечението на забавени оргазми зависи от причината за проблема. Ако изпитвате забавени оргазми и не мислите, че е свързано с изолиран стрес или лекарства с известни сексуални странични ефекти, трябва да обмислите да видите лекар да започне, като изключи физически причини. Ако се установи, че причината е свързана с медицинско състояние или медикаменти, които понастоящем приемате, съществуват няколко възможности, включително намиране на алтернативни лекарства и хормонално заместване.

1

Индивидуалните и двойките терапии, евентуално със секс терапевт, също могат да бъдат много ефективен начин за лечение на забавен оргазъм, когато това се дължи или на психологически фактори,.

Сексуалните терапевти са умели да работят с двойки, за да намерят начин и за двата партньора да изпълнят сексуалните си нужди и терапията може да включва както говорене за вашите сексуални ценности и взаимоотношения, така и специфични домашни упражнения, свързани с начина, по който правите секс.

Източници:

Американската психиатрична асоциация. Диагностичен и статистически наръчник - Ревизия на текста (DSM-IV-TR ™, 2000) Вашингтон, САЩ: Американска психиатрична асоциация. Достъп до 5 ноември 2007 г..

Balercia, G., Boscaro, М. Lombardo, F., et. Ал. "Сексуални симптоми при ендокринни заболявания: психосоматични перспективи" Психотерапия и психосоматика Том 76, № 3 (2007): 134-140.

Basson, R., Leiblum, S., Brotto, L., et. Ал. "Преразгледани дефиниции на сексуалната дисфункция на жените" Журнал на сексуалната медицина Том 1, № 1 (2004): 40-48.

Corona, G., Mannucci, Е., Petrone, L., et al. "Психобиологични корелати на забавената еякулация при мъжки пациенти със сексуални дисфункции" Journal of Andrology Том 27, № 3 (2006): 453-458.

Rosen RC, Lane RM, Menza М: Ефекти на SSRI върху сексуалната функция: критичен преглед. J Clin Psychopharmacology 1999; 19: 67-85

1

About

Check Also

Има ли връзка между обувки с висок ток и секс?

С цялото си говорене за кобили, рогозки, чук и неврома, има ли нещо добро за …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

15 − 13 =