Home / прически / Научете науката заради защо черната коса е толкова суха

Научете науката заради защо черната коса е толкова суха

Научете науката заради защо черната коса е толкова суха

След като започнете да научите повече за науката за грижата за черна коса, най-вероятно ще чуете доста често колко суха е косата ви. Но защо? Въпреки че няма нищо, което да направите, за да промените формата на космените фоликули, знаейки повече защо косата ви е такава, може да ви помогне да я приемете по-лесно, особено ако се приближите до грижата за косата с по-малко от позитивно отношение.

Защо е суха коса?

Простият отговор на въпроса защо черната коса обикновено е толкова суха: тя се къса.

Независимо дали косата ви е вълнообразна, къдрава, изпъкнала, S-образна или Z-образна, всички тези криви пречат на естествените масла на скалпа да достигнат краищата на косата ви.

Всеки скалп произвежда масла. Представете си, че пътувате по права линия срещу път с много криви. Ще стигнете до целта си по-бързо, като направите правия път, но всяка крива ви забавя. Всяко огъване и бобина във вашите косъмчета забавя процеса на маслото, пътуващо до краищата.

При прави коса маслата се движат лесно по прав път, което е една от причините много хора с прави брави да усещат необходимостта от шампоане по-често. В къдрава коса обаче маслата нямат толкова лесно; това е по-трудно да се движите по пътя им през зигзации и заглъхвания, обрати и завои.

Диаграма на космения фоликул

Ако прегледате напречното сечение на космения фоликул, представен тук, ще видите, че отделните нишки на косата са съставени от няколко части.

Външният слой или кутикула е само една част, която по всяко време страда от топлина или химикали се нанасят върху него. Въпреки, че кутикулите на къдрава коса могат да бъдат два пъти по-дебели от тези на права коса, те не са неразрушими. Вътрешният слой или кортексът също са склонни към увреждане и злоупотреба. Всеки, чиято коса е изгубила голяма еластичност, оказва силно влияние върху кората му.

Крушката и формата на космените фоликули определят това дали косата расте или не. Закалена крушка води до къдрава коса - колкото по-закачена е крушката, толкова по-къса коса расте. Кърли също растат от плосък фоликул, докато права коса расте от кръгли. (Не се притеснявайте, този научен урок е почти приключил!)

Може да е трудно да се справите с косата, чиито естествени тенденции изглежда правят по-трудно стила и задържането на ценна влага, но когато станете по-добре информирани за защо, понякога може да доведе до по-голямо приемане. Нашата коса расте по начина, по който тя расте, и няма промяна на фоликулите или луковиците (не по това време, така или иначе). Дори и релаксаторите не променят формата на фоликулите - химикалите засягат външните слоеве на косъма, а не биологичния му грим на нивото на скалпа. Знаейки, че косата ви не е така за да те хванат може да е по-лесно да се справяте ежедневно, независимо дали го носите естествено, пресовано, текстурирано или спокойно.

1

Как да се борим със сухотата

Една от причините, поради които пазарът на черна коса е толкова голям, е проблемът със сухотата. Ние харчим милиарди долари, опитвайки се да увеличим нивата на влага в косата си. Но уникалните ни текстури няма да се чувстват естествено като косата, така че понякога може да почувстваме, че косата ни е суха, когато наистина не е - просто трябва да разберем колко е усещана косата ни, когато е здрава и добре подготвена срещу как други текстури на косата се чувстват.

Това може да е въпрос на свикване на памучно меко усещане вместо копринено мека.

Поддържайте косата си хидратирана с:

  • Редовно почистване и кондициониране
  • Една дълбока рутинна подготовка
  • Приложение на овлажняващи продукти според нуждите
  • Уплътняване във влага редовно

Докато следвате здравословна коса с продукти, предназначени за Вас, косата ви вероятно ще остане много добре овлажнена. Основното нещо, което трябва да запомните при режим, е да се придържате към него; в противен случай, грижата за гривата ви само понякога не прави косата ви много добра. При добро натоварване, вашите коси не трябва да се чувстват толкова сухи.

1

About

Check Also

8 съвета за възприемане на къдрава коса

Естествено къдрава коса означава, че вероятно сте претърпели страшни дни и няколко лоши прически. Може …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

29 + = 38