Home / Διαζύγιο / Πώς τα δικαστήρια καθορίζουν την επιμέλεια

Πώς τα δικαστήρια καθορίζουν την επιμέλεια

Πώς τα δικαστήρια καθορίζουν την επιμέλεια

Ερώτηση: Σε περιπτώσεις όπου μόνο ένας γονέας λαμβάνει παιδική επιμέλεια, πώς αποφασίζουν τα δικαστήρια ποιος θα είναι αυτός?

Απάντηση: Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι υπάρχουν δύο είδη φύλαξης παιδιών - νομικά και φυσικά - και τα δύο μπορούν να είναι μοναδικά ή κοινά. Η νόμιμη επιμέλεια αναφέρεται στην εξουσία λήψης σημαντικών αποφάσεων σχετικά με την ανατροφή των παιδιών σας. Αυτό περιλαμβάνει τα σημεία στα οποία τα παιδιά θα παρακολουθήσουν το σχολείο, τις δραστηριότητες στις οποίες θα συμμετάσχουν και σε ποια θρησκεία θα εκτεθούν.

Η σωματική επιμέλεια αναφέρεται στο πού ζουν τα παιδιά. Οι γονείς που έχουν λάβει φυσική φύλαξη αναφέρονται συχνά ως "γονείς στερητικοί της φύσης".

Σε περιπτώσεις που δεν υπάρχουν ισχυρισμοί για κακοποίηση ή παραμέληση παιδιών, πολλοί δικαστές επιλέγουν να χορηγήσουν στους γονείς νόμιμη επιμέλεια και να δώσουν μόνο ένα γονέα στην πρωτοβάθμια σωματική επιμέλεια. Αυτό επιτρέπει στα παιδιά να έχουν μια «βάση κατοικίας» όπου ζουν ενώ εξακολουθούν να περνούν χρόνο με τους δύο γονείς. Στις περιπτώσεις αυτές, ο γονέας μη στερητικός της ελευθερίας λαμβάνει κανονική επίσκεψη, η οποία αναφέρεται μερικές φορές ως "χρόνος γονικής μέριμνας". Αυτή η ρύθμιση επιτρέπει και στους δύο γονείς να μοιράζονται σημαντικές αποφάσεις αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα την ανάγκη των παιδιών για συνεπή διαβίωση. Σε πολλές περιπτώσεις, τα παιδιά θα περάσουν εκτεταμένες επισκέψεις με το μη στερητικό της μητέρας κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού.

Για τον καθορισμό της επιμέλειας, τα δικαστήρια σχεδόν σε κάθε κράτος χρησιμοποιούν ένα πρότυπο που αναφέρεται ως "το συμφέρον του παιδιού". Αυτό σημαίνει ότι ο δικαστής θα αποφανθεί υπέρ της ρύθμισης της επιμέλειας του παιδιού που, κατά τη γνώμη του, ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες των παιδιών, με βάση διάφορους παράγοντες.

Οι μεμονωμένοι παράγοντες που κάθε δικαστής θεωρεί καθορίζονται από τα καταστατικά του κράτους, τα οποία συνήθως περιλαμβάνουν:

  • Η ικανότητα κάθε γονέα να φροντίζει τα παιδιά και να παρέχει ένα ασφαλές, σταθερό περιβάλλον
  • Η ικανότητα κάθε γονέα να παρέχει βασικές ανάγκες, όπως: τρόφιμα, καταφύγια, ρούχα, εκπαίδευση και ιατρική περίθαλψη
  • Η ηλικία, το φύλο και η γενική υγεία κάθε παιδιού
  • Την ψυχική και σωματική υγεία κάθε γονέα
  • Επιλογές τρόπου ζωής των γονέων (Υπάρχουν ισχυρισμοί περί κατάχρησης ή ενδοοικογενειακής βίας; Ένας γονέας είναι ένας πλούσιος πότης ή καπνιστής;)
  • Ο συναισθηματικός δεσμός μεταξύ των γονέων και των παιδιών
  • Οι σημερινές συνηθισμένες και ζωντανές ρυθμίσεις των παιδιών
  • Ο δυνητικός αντίκτυπος της αλλαγής των συνθηκών ρουτίνας / διαβίωσης των παιδιών
  • Η ποιότητα του σημερινού σχολικού συστήματος των παιδιών
  • Οι εκφρασμένες προτιμήσεις των παιδιών, οι οποίες μπορούν να ληφθούν υπόψη ανάλογα με την ηλικία τους 

Προβλέποντας την απόφαση του δικαστή στην υπόθεση σας

Είναι αδύνατο να προβλέψουμε με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο οι μεμονωμένοι δικαστές θα αποφασίσουν στις ακροάσεις παιδικής επιμέλειας. Στις περιπτώσεις που τα παιδιά είναι νεαρά, είναι δίκαιο να πούμε ότι οι δικαστές γενικώς διστάζουν να αλλάξουν τη ρουτίνα των παιδιών χωρίς απλή αιτία. Για το λόγο αυτό, ορισμένοι δικαστές μπορούν να ευνοήσουν τον γονέα που ήταν ο κύριος φροντιστής μέχρι στιγμής, αλλά αυτό δεν πρέπει ποτέ να θεωρείται ένας σκληρός και γρήγορος κανόνας. 

Άλλες φορές, οι δικαστές θα ζυγίσουν τους παράγοντες που περιγράφονται παραπάνω και θα βρουν τους γονείς εξίσου κατάλληλους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, ο δικαστής μπορεί να παραχωρήσει φυσική φύλαξη στον γονέα που θεωρείται πιο πιθανό να προσφέρει ένα σταθερό περιβάλλον ενώ παράλληλα προωθεί μια σχέση αγάπης με τον άλλο γονέα.

1

Αυτό συμβαίνει επειδή οι δικαστές οικογενειακού δικαστηρίου (γενικά) προτιμούν να αποφανθούν κατά τρόπο που μεγιστοποιεί την πρόσβαση των παιδιών και στους δύο γονείς. Κάποιες φορές, αυτό σημαίνει ότι η απόφαση είναι υπέρ του γονέα που θεωρείται πιο συνεργάσιμος, σε αντίθεση με την "καλύτερη προσαρμογή" ή με την ιδιότητα του γονέα. 

1

About

Check Also

30 τρόποι για να αποφύγετε την καύση ενός γονέα

Όταν ασχολούμαστε με τη φροντίδα άλλων, ένα από τα πρώτα πράγματα που παραμελούμε είναι να …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 7 = 3