Home / Σχέσεις / Όταν οι κόρες γίνονται μητέρες

Όταν οι κόρες γίνονται μητέρες

Όταν οι κόρες γίνονται μητέρες

Όταν οι κόρες γίνονται μητέρες και οι μητέρες γίνονται γιαγιάδες, η σχέση μητέρας-κόρης έχει αλλάξει για πάντα. Στην ιδανική περίπτωση, η μητέρα και η κόρη εκτιμούν ο ένας τον άλλον πληρέστερα. Η μητέρα θαυμάζει τον τρόπο με τον οποίο το παιδί της, τώρα ενήλικας, χειρίζεται την εγκυμοσύνη, τον τοκετό και τη μητρότητα. Η κόρη εκτιμά καλύτερα τις θυσίες που έκανε η μητέρα της γι 'αυτήν και την εργασία γονέων που έχει κάνει.

Αυτός είναι ο τρόπος που πρέπει να είναι.

Η πραγματικότητα είναι συχνά αρκετά διαφορετική.

Τι μπορεί να συμβεί αντίθετα

Οι μητέρες έχουν συνηθίσει να είναι υπεύθυνοι, τουλάχιστον στην οικογενειακή σφαίρα. Μια μητέρα που έχει αρχίσει να δέχεται την κόρη της ως ανεξάρτητος ενήλικας μπορεί να χάσει αυτήν την προοπτική εξ ολοκλήρου με τη γέννηση ενός παιδιού. Αντ 'αυτού μπορεί να δει την κόρη ως αρχάριος στην εγχώρια σφαίρα, τη σφαίρα όπου η μητέρα έχει χρόνια σκληρής εμπειρίας και σοφία να μοιραστεί. Και η δύναμη του οράματός της μπορεί να είναι δύσκολο να αντισταθεί. «Επειδή μια νέα μαμά δεν είναι ακόμα σίγουρη για το ρόλο της, είναι εύκολο να αφήσει την παλαιότερη, σοφότερη» μητέρα να αρχίσει να έχει υπερβολικό έλεγχο », δήλωσε ο ψυχοθεραπευτής Dorothy Firman,.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι παρορμήσεις της μητέρας μπορεί να υπερβούν την επιθυμία να βοηθήσουν, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές. Σε Όταν εσείς και η μητέρα σας δεν μπορείτε να είστε φίλοι, η συγγραφέας Victoria Secunda δηλώνει ότι για μερικές μητέρες, βλέποντας μια κόρη με ένα μωρό προκαλεί παλιές προτροπές.

"Αν δεν μπορεί να σας έχει ως παιδί, μπορεί τουλάχιστον να αναζωπυρώσει την αρχή της μητρότητας ως γιαγιά, λέγοντάς σας πώς να κάνετε καλύτερα τη δουλειά γονέων σας", γράφει η Secunda. "Και αυτό συμβαίνει συχνά όταν ξεκινάει το πρόβλημα, όταν μέχρι στιγμής υπήρξε ελάχιστο ή και τίποτα."

Μερικές φορές αυτή τη στιγμή της μετάβασης οδηγεί σε θόλωση των ορίων.

Οι γιαγιάδες θέλουν να κάνουν τα πράγματα για τα εγγόνια τους, τα οποία είναι καλύτερα για τους γονείς. Η ανάγκη τους για έλεγχο μπορεί να εκφράζεται ανοιχτά ή με πιο λεπτούς τρόπους. Μια γιαγιά, για παράδειγμα, επιμένει να εξοπλίζει τα εγγόνια για κάθε νέα σεζόν. Η μητέρα συγκατατίθεται, επειδή της σώζει τόσο πολλά χρήματα, αλλά πραγματικά λυπάται να χάσει τον έλεγχο των ντουλαπιών των παιδιών της.

Πώς να αποφύγετε τα προβλήματα

Σύμφωνα με τον Firman, μια υγιής σχέση αρχίζει συχνά με μια συζήτηση για το πώς η μητέρα και η κόρη μπορούν να υποστηρίξουν ο ένας τον άλλον. «Η μητέρα, τώρα η γιαγιά, χρειάζεται να αφήσει την πρωταρχική της αναγνώριση ως μητέρα και να γίνει« μητέρα-απόφοιτος », γράφει ο Φίρμαν. «Η κόρη, τώρα μητέρα, πρέπει να αφήσει την πρωταρχική της αναγνώριση ως κόρη να γίνει« πρώην παιδί ».« Έχοντας αυτή τη συζήτηση και «παρατηρώντας τις ολισθηρές άκρες και προσελκύοντας την προσοχή» θα επιτρέψουν να πραγματοποιηθούν οι μεταβάσεις, Firman είπε.

1

Ωστόσο, είναι πιθανό ότι τόσο η μητέρα όσο και η κόρη θα απορρίψουν κάποιες από τις επιλογές του άλλου, σύμφωνα με την Deborah Tannen, καθηγητή γλωσσολογίας και συγγραφέα βιβλίων για την επικοινωνία, με συνέντευξη μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. "Μια κόρη ίσως φαίνεται να αγνοεί την άποψη της μητέρας της, αλλά ο λόγος για τον οποίο μπορεί πραγματικά να αναστατωθεί είναι ότι η γνώμη της μητέρας της μετρά πολλά", γράφει ο Tannen.

«Δεν υπάρχει θέμα στο οποίο κάθε μητέρα είναι τόσο ευαίσθητη όσο το ερώτημα« Είμαι καλή μητέρα; »« Λαμβάνοντας υπόψη την ευαισθησία της νέας μητέρας στην κριτική, η Τάνεν έχει συμβουλές για τη γιαγιά: Πρέπει να επιλέξει τις μάχες της πολύ προσεκτικά και να την δαγκώσει γλώσσας τις περισσότερες φορές. Θα πρέπει να μιλάει μόνο όταν αισθάνεται πολύ έντονα για ένα θέμα. ακόμα και τότε θα πρέπει να περιορίσει τα σχόλιά της.

Μια επανένωση μητέρων-κόρων

Ο Φέρμαν γράφει για το τι αποκαλεί «επανένωση», ένα στάδιο στο οποίο η μητέρα και η κόρη μπορούν να συναντηθούν ως ενήλικες, απαλλαγμένες από τα περισσότερα «άγκιστρα από το παρελθόν». Η γέννηση ενός παιδιού μπορεί να κάνει την επανένωση δυνατή, αλλά μόνο όταν τόσο η μητέρα όσο και η γιαγιά είναι ασφαλείς και ευτυχείς στους ρόλους τους. Στην ιδανική περίπτωση, η επανένωση "ξετυλίγεται σε μια αμοιβαία αλληλεπίδραση ενήλικων ενηλίκων και μητέρων-παιδιών, στην οποία και οι δύο γυναίκες μπορούν να παίξουν ενήλικες, παιδιά ή γονείς σε σχέση μεταξύ τους".

Δεν είναι αυτό που πραγματικά θέλουν οι γυναίκες - η ελευθερία να τρέφονται μερικές φορές σαν ενήλικες και μερικές φορές να αναζητούν να γαλουχήσουν σαν παιδί και να έχουν πάντοτε την υποστήριξη μιας μητέρας και την λατρεία ενός παιδιού; Είναι ένα σενάριο που είναι εφικτό, αν και τα δύο μέρη είναι πρόθυμα.

1

About

Check Also

10 Σημαντικές Συζητήσεις που πρέπει να έχετε με το παιδί σας

Με όλους τους αγώνες γονικής μέριμνας που αντιμετωπίζετε, είναι εύκολο να κατακλύσετε τον καθημερινό ρόλο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

− 3 = 1