Home / Σχέσεις / Όλοι για τους παππούδες της Ασίας

Όλοι για τους παππούδες της Ασίας

Όλοι για τους παππούδες της Ασίας

Μου αρέσει να επισκέπτονται την κοινότητα της παλαιότερης κόρης μου, η οποία έχει μεγάλο ασιατικό πληθυσμό. Βλέπω τους παππούδες της Ασίας να περπατάνε τα εγγόνια τους στο σχολείο, να ψωνίζουν μαζί τους και να τα παίρνουν στην παιδική χαρά. Σαφώς οι ασιατικές οικογένειες έχουν μια ισχυρή παράδοση οικογενειακής συμμετοχής. Οι ασιατικοί-αμερικανοί παππούδες συχνά εμπλέκονται στη φροντίδα των παιδιών. Προωθούν τη μάθηση. Αλλά φαίνεται επίσης να έχουν πολλή διασκέδαση με τα εγγόνια τους.

Φυσικά, είναι δύσκολο να γίνουν γενικεύσεις σχετικά με τους ασιατικούς παππούδες, καθώς τα τελωνεία ποικίλλουν σημαντικά από χώρα σε χώρα. Ορισμένα έθιμα επιβιώνουν στις ασιατικές οικογένειες μεταναστών, ενώ ορισμένοι αντικαθίστανται καθώς οι μετανάστες εξομοιώνονται με τους υιοθετημένους πολιτισμούς τους. Παρ 'όλα αυτά υπάρχουν κάποιες κοινότητες.

Ονόματα για τους παππούδες της Ασίας

Σε μερικούς ασιατικούς πολιτισμούς, οι μητέρες και οι παππούδες παππούδες παίρνουν διαφορετικά ονόματα. Τέτοιες παραδόσεις ονομασίας σημαίνουν ότι ξαδέλφια συχνά καλούν τους παππούδες διαφορετικά ονόματα ανάλογα με το αν συνδέονται με τη μητέρα ή τον πατέρα τους.

Λόγω της δυσκολίας της μετάφρασης καθώς και των περιφερειακών διαφορών, ο ακόλουθος κατάλογος των ασιατικών παππούδων πρέπει να θεωρηθεί γενικός οδηγός.

 • Κίνα (Μανδαρινός): Ye Ye για τον παππού πατέρα, Nai Nai για την πατρική γιαγιά? Lao Ye για τον παππού της μητέρας, Lao Lao για τη μητέρα γιαγιά
 • Κίνα (Καντονέζικα): Ye Ye για τον παππού πατέρα, Ma Ma για την πατρική παππού; Ngoi Gung για τον παππού της μητέρας, Ngoi Po (μερικές φορές Po Po) για τη μητέρα γιαγιά.
 • Ταϊβάν: Agong (μερικές φορές Γκονγκ Γκονγκ) για τον παππού, Αμά για τη γιαγιά
 • Ινδία (Μπενγκάλι): Thakur-da για τον παππού πατέρα, Thakur-ma για τον παππού πατέρα. Dadu για τον παππού της μητέρας, Dida για τη μητέρα γιαγιά
 • Ινδία (άλλες διαλέκτους): Daada για τον παππού πατέρα, Daadi για την πατρική γιαγιά. Naana για τον παππού της μητέρας, Nanni για τη μητέρα γιαγιά
 • Βιετνάμ: Ο Νονί για τον παππού πατέρα, ο Βα Νότι για την πατρική γιαγιά. Ο Ngoại για τον παππού της μητέρας, ο Bà Ngoại για τη μητέρα γιαγιά
 • Ιαπωνία: Oji-chan για τον παππού, Oba-chan για τη γιαγιά
 • Κορεάτης: Halaboji για τον παππού, Halmoni για τη γιαγιά
 • Φιλιππίνες: Lolo για τον παππού, Lola για τη γιαγιά

Χαρακτηριστικά των ασιατικών οικογενειών

Οι ασιατικές οικογένειες τείνουν να έχουν δύο χαρακτηριστικά που τα διαφοροποιούν από τις πιο αφομοιωμένες αμερικανικές οικογένειες. Πρώτον, η ευθύνη των ενηλίκων παιδιών να φροντίζουν τους γονείς τους λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη στους ασιατικούς πολιτισμούς, ενώ τα ενήλικα παιδιά αναμένεται να παρέχουν οικονομική βοήθεια και υγειονομική περίθαλψη στους γονείς τους. Δεύτερον, σε πολλούς ασιατικούς πολιτισμούς, οι παππούδες και οι παππούδες μένουν με τα παιδιά ως θέμα παράδοσης και τιμής και όχι οικονομικής ανάγκης. Τα σπίτια πολλών γενεών είναι περισσότερο κανόνας παρά εξαίρεση.

Προφανώς, όταν οι ασιατικοί παππούδες ζουν σε μια διαφορετική χώρα από τα εγγόνια τους, η διατήρηση της παραδοσιακής στενής οικογενειακής μονάδας είναι δύσκολη. Από την άλλη πλευρά, όταν τα εγγόνια είναι αμερικανοί και οι γονείς και οι παππούδες τους είναι μετανάστες, μπορεί να υπάρξει ένα μεγάλο κενό γενιάς. Όταν οι παλαιότερες γενιές δεν είναι γνώστες στα αγγλικά, υπάρχει άλλο εμπόδιο στην εγγύτητα.

Ρόλοι των παππούδων της Ασίας

Υπάρχουν και άλλες σημαντικές πολιτισμικές διαφορές. Για παράδειγμα, οι Αμερικανοί σχεδόν καθολικά συμφωνούν ότι οι παππούδες δεν πρέπει να παρεμβαίνουν στη ζωή των παιδιών τους. Αυτή είναι μια νέα ιδέα για πολλές ασιατικές οικογένειες, οι οποίες ενδέχεται να μην τηρούν τα όρια με τον ίδιο τρόπο που κάνουν και άλλοι Αμερικανοί. Επιπλέον, το ασιατικό μοντέλο για την οικογένεια τείνει να είναι πιο συγκρατημένο και ιεραρχικό από το αμερικανικό μοντέλο. Ορισμένοι παππούδες της Ασίας δεν είναι ανοιχτά στοργικοί με τα εγγόνια τους, αν και τους αγαπούν πάρα πολύ. Άλλοι φαίνεται να έχουν κινηθεί περισσότερο προς την αμερικανική λειτουργία του επιεικής, στοργικού παππού.

Οι παππούδες παίζουν πολύ σημαντικούς ρόλους στις ασιατικές οικογένειες. Σε οικογένειες πολλαπλών γενεών, οι παππούδες συχνά ασχολούνται με την φροντίδα των παιδιών και με τα νοικοκυριά. Σε πολλές περιπτώσεις, επιτρέπουν την ομαλή λειτουργία μιας οικογένειας υψηλής σταδιοδρομίας δύο σταδιοδρομιών.

 

1

Παππούδες και γιαγιάδες ως αγωγούς για την ασιατική κουλτούρα

Οι κοινωνιολόγοι έχουν σημειώσει ότι οι μετανάστες πρώτης γενιάς τείνουν να προσκολλώνται στα έθιμα της γης προέλευσής τους, αλλά τα μέλη της δεύτερης γενιάς προσπαθούν να ενταχθούν στην κουλτούρα της υιοθετηθείσας χώρας τους. Τι τότε της τρίτης γενιάς, τα εγγόνια των αρχικών μεταναστών?

Μερικοί προτείνουν ότι η τρίτη γενιά μπορεί να ενδιαφέρεται περισσότερο από τη δεύτερη για τη διατήρηση των πολιτιστικών αξιών. Ο σημερινός ιστορικός Μάρκος Λι Χάνσεν συντάσσει την υπόθεση «ο Χάνσεν», δηλώνοντας: «Τι θέλει ο γιος να ξεχάσει ο εγγονός να θυμάται». Μερικοί από αυτούς που μελετούν ασιανοαμερικανικές οικογένειες ανέφεραν ότι τα μέλη της τρίτης γενιάς δείχνουν πράγματι ενδιαφέρον για την προγονική κουλτούρα τους, αλλά χωρίς να εγκαταλείπουν την πρόοδό τους προς αφομοίωση.

Τι σημαίνει αυτό για τους παππούδες; Σημαίνει ότι μπορεί να έχουν έτοιμο κοινό για πληροφορίες σχετικά με τον πολιτισμό, τη γλώσσα και τις παραδόσεις τους. Και αυτό θα κάνει μερικούς παππούδες πολύ χαρούμενοι. 

Πηγές:

 • Danico, Mary Yu και Franklin Ng. Ασιατικά αμερικανικά θέματα. Greenwood Publishing, 2004.
 • Κάμο, Γιοσνιόρι. "Ασιατικοί παππούδες." Εγχειρίδιο για την Παναγία. Ed. Maximiliane E. Szinovácz. Εκδόσεις Greenwood. 1998. 97-112.
1

About

Check Also

10 Σημαντικές Συζητήσεις που πρέπει να έχετε με το παιδί σας

Με όλους τους αγώνες γονικής μέριμνας που αντιμετωπίζετε, είναι εύκολο να κατακλύσετε τον καθημερινό ρόλο …

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

28 + = 31